Glavno Svijet

Erdogan: Turska se više neće zaduživati kod MMF niti tražiti njegovu „tehničku pomoć“

TURSKE SLUŽBE NADZIRU SAUDIJSKI KONZULAT U KOJEM JE NESTAO NOVINAR THE WASHINGTON POST

PREDSJEDNIK Republike Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio je danas u Ankari da je njegova zemlja zauvijek zatvorila poglavlje zaduživanja kod Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

Erdogan je govorio na zatvaranju sastanka sa predstavnicima Stranke pravde i razvoja (AK Parti) iz svih dijelova Turske, a tom prilikom se dotakao turske ekonomije.

„Turska je danas veoma daleko od toga da joj treba kredit ili tehnička pomoć MMF-a“, rekao je Erdogan, te dodao: „Turska je zauvijek zatvorila poglavlje zaduživanja kod MMF-a“.

Erdogan je govorio i o slučaju nestalog novinara i kolumniste lista The Washington Post Jamala Kašogija, za kojim se od 2. oktobra gubi svaki trag nakon što je ušao u kompleks konzulata Saudijske Arabije u Istanbulu.

„Pregledaju se ulasci i izlasci iz konzulata, želimo rezultate u najkraćem roku“, naveo je Erdogan, te dodao kako su očekivanja optimistična i da se nada da neće doći do neželjene situacije.

„Kao predsjednik zemlje pratim ovaj slučaj i rezultate koje dobijemo iz istrage saopštićemo cijelom svijetu“, poručio je Erdoan.

Kašogi je Poznat je kao kritičar politike koju vodi aktuelna vlast Saudijske Arabije.

U Turskoj je pokrenuta istraga o njegovom nestanku, a reporter agencije Reuters juče je javio da je Kašogi ubijen u konzulatu nakon što je nekoliko dana proveo kao zarobljenik.

Kašogi je u konzulat ušao kako bi dobio potrebne dokumente za vjenčanje, a njegova vjerenica je juče kazala da turska policija pomno nadzire sve ulaze i izlaze konzulata od trenutka njegovog ulaska.

(Anadolija)

 

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar