Одабрано РС и матица

Брнабић у ГС УН: Србија се понаша као одрасла, биће и даље стрпљива и толерантна

НАГЛАСИЛА ДА ЈЕ БЕОГРАД ЗА КОМПРОМИС ПОВОДОМ КиМ, АЛИ ДА МУ ЈЕ ПОТРЕБАН ПАРТНЕР И ПОДРШКА СВИЈЕТА
  • Рекла да је стратешки циљ Србије да се прикључи Европској унији јер је њена основна вриједност мир: „То није ни привреда, ни трговина, нити веће тржиште. То је мир… Желимо и имамо потребу да будемо део ЕУ да би било одрживог мира, а с њим и стабилности и просперитета на Балкану, немирном региону света који је био познат као буре барута Европе“

ПРЕМИЈЕРКА Србије Ана Брнабић изјавила је рано јутрос у Њујорку да ће Србија остати привржена проналажењу компромиса „ма колико да је дијалог са Приштином тежак и понекад безнадежан“ и додала да је за напредак дијалога потребна подршка међународне заједнице.

Брнабићева је у говору на Генералној дебати 73. засједања Генералне скупштине УН рекла да је компромис неопходан да би се обезбиједио мир и просперитет за све у региону, додајући да је Србија посвећена миру и да се „понаша као одрасла“.

„Србија ће и даље исказивати спремност на компромис, што није нимало лако, али јој је за то потребан партнер, политички храбар, посвећен и поуздан, а то до сада није био случај“, рекла је премијерка и додала да је за напредак дијалога потребна „чврста подршка међународне заједнице“.

Према њеним ријечима, Србија ће инсистирати на примјени Бриселског споразума и успостављању Заједнице српских општина, додајући да ће даље бити толерантна и стрпљива.

Брнабићева је рекла да је стратешки циљ земље да се прикључи Европској унији и додала да Србија жели да буде дио ЕУ јер је њена основна вриједност мир.

„То није ни привреда, ни трговина, нити веће тржиште. То је мир… Желимо и имамо потребу да будемо део ЕУ да би било одрживог мира, а с њим и стабилности и просперитета на Балкану, немирном региону света који је био познат као буре барута Европе“, рекла је она у говору.

Брнабићева је додала да су изузетно важни и регионална сарадња и стабилност. У региону, како је навела, познатом по „набујалим емоцијама и жртвовању“, Србија се труди да буде разумнија, прагматичнија и „поносна на своје победе, а не поразе“.

Премијерка Србије је рекла да је поносна и на оно што је Србија урадила протекле четири године, а као успехе је навела, између осталих, макроекономску стабилност и преполовљену незапосленост.

(Бета)

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар