Odabrano RS i matica

Brnabić u GS UN: Srbija se ponaša kao odrasla, biće i dalje strpljiva i tolerantna

NAGLASILA DA JE BEOGRAD ZA KOMPROMIS POVODOM KiM, ALI DA MU JE POTREBAN PARTNER I PODRŠKA SVIJETA
  • Rekla da je strateški cilj Srbije da se priključi Evropskoj uniji jer je njena osnovna vrijednost mir: „To nije ni privreda, ni trgovina, niti veće tržište. To je mir… Želimo i imamo potrebu da budemo deo EU da bi bilo održivog mira, a s njim i stabilnosti i prosperiteta na Balkanu, nemirnom regionu sveta koji je bio poznat kao bure baruta Evrope“

PREMIJERKA Srbije Ana Brnabić izjavila je rano jutros u Njujorku da će Srbija ostati privržena pronalaženju kompromisa „ma koliko da je dijalog sa Prištinom težak i ponekad beznadežan“ i dodala da je za napredak dijaloga potrebna podrška međunarodne zajednice.

Brnabićeva je u govoru na Generalnoj debati 73. zasjedanja Generalne skupštine UN rekla da je kompromis neophodan da bi se obezbijedio mir i prosperitet za sve u regionu, dodajući da je Srbija posvećena miru i da se „ponaša kao odrasla“.

„Srbija će i dalje iskazivati spremnost na kompromis, što nije nimalo lako, ali joj je za to potreban partner, politički hrabar, posvećen i pouzdan, a to do sada nije bio slučaj“, rekla je premijerka i dodala da je za napredak dijaloga potrebna „čvrsta podrška međunarodne zajednice“.

Prema njenim riječima, Srbija će insistirati na primjeni Briselskog sporazuma i uspostavljanju Zajednice srpskih opština, dodajući da će dalje biti tolerantna i strpljiva.

Brnabićeva je rekla da je strateški cilj zemlje da se priključi Evropskoj uniji i dodala da Srbija želi da bude dio EU jer je njena osnovna vrijednost mir.

„To nije ni privreda, ni trgovina, niti veće tržište. To je mir… Želimo i imamo potrebu da budemo deo EU da bi bilo održivog mira, a s njim i stabilnosti i prosperiteta na Balkanu, nemirnom regionu sveta koji je bio poznat kao bure baruta Evrope“, rekla je ona u govoru.

Brnabićeva je dodala da su izuzetno važni i regionalna saradnja i stabilnost. U regionu, kako je navela, poznatom po „nabujalim emocijama i žrtvovanju“, Srbija se trudi da bude razumnija, pragmatičnija i „ponosna na svoje pobede, a ne poraze“.

Premijerka Srbije je rekla da je ponosna i na ono što je Srbija uradila protekle četiri godine, a kao uspehe je navela, između ostalih, makroekonomsku stabilnost i prepolovljenu nezaposlenost.

(Beta)

 

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar