Предсједник РС

Путин Додику: За мене ће најбољи рођенадански поклон бити ако остварите успјех на фер изборима

НА ДАН ИЗБОРА У СРПСКОЈ И БиХ – 7. ОКТОБРА –РУСКИ ЛИДЕР СЛАВИ РОЂЕНДАН
  • Владимир ПУТИН: Активно се развијају наши економски односи и контакти у хуманитарној области. Грађани Републике Српске студирају на нашим факултетима. Знам да сте недавно ударили темеље православној цркви. У Републици Српској се активно изучава руски језик. Ми ћемо то на све начине потпомагати. Знам и да ћете 7. октобра имати изборе. Вама и Вашим сарадницима желим изборни успјех
  • Милорад ДОДИК: Ваша принципијелна позиција поводом развоја ситуације у  Босни и Херцеговини увијек нам је помагала, зато што се други – прије свега западњаци – не држе тако принципијелно. Наша предизборна кампња већ је у финишу и ми вјерујемо у своје добре резултате. Хвала Вам за сву Вашу подршку развоју односа са Републиком Српском и Србијом. Ми то, наравно, доживљавамо као братску сарадњу. Желим да Вам поклоним заставу Републике Српске која је, у суштини, преврнута застава Руске Федерације
  • ПУТИН: То са заставом је тачно. Поводом ваших избора и мог рођендана: најбољи поклон за мене ће бити ако на високом организационом и политичком нивоу, а у складу са законима своје земље, одржите изборе. Још једном Вам желим успјех

ПРЕДСЈЕДНИК Републике Српске Милорад Додик разговарао је у Сочију са предсједником Руске Федерације Владимиром Путином.

На званичном сајту шефа руске државе о разговору је објављено:

Путин: Уважени господине Додик, веома ми је драго што Вас видим у Русији, овога пута у Сочију.

Не тако давно, били сте у Петербургу на економском форуму. У вези  са тим, желим да укажем да се односи између Русије  и Републике Српске у оквирима БиХ успјешно развијају. И у области економије.

Колико знам, на Русију отпада приближно 75 одсто спољне трговине ваше Републике. Наше компаније раде у области нафте и њене прераде. Рафинерија припада једној од наших компанија, као и фабрика уља. Постоји договор о директним испорукама нашег гаса. Постоје добре идеје и планови за развој завода који се бави ремонтом авио-технике, укључујући и моторе.

Велики је, наравно, пројекат превођења ради екологије на гас рафинерије која је на граници са вашим сусједима. Мислим да то неће бити велики проблем јер и ваши сусједи треба да се позабаве пребацивањем на еколошка горива своје стамбено-комуналне сфере. У сваком случају, ту забринутост треба оклонити и ми ћемо са вама то ријешити.

Активно се развијају наши контакти у хуманитарној области. Грађани Републике Српске студирају на нашим факултетима. Знам да сте недавно ударили темеље православној цркви. У Републици Српској се активно изучава руски језик. Ми ћемо то на све начине потпомагати.

Знам и да ћете 7. октобра имати изборе. Вама и Вашим сарадницима желим изборни успјех. Надам се да ће све протећи у законским оквирима и успјешно и да ће допринијети даљој стабилизацији у Републици Српској.

Додик: Хвала Вам, господине Предсједниче. За мене је велика част што се опет срећем са Вама.

Желим да потврдим да међу нашим земљама постоји заиста веома добра сарадња. Све што сте рекли – апсолутно је тачно. Веома добро сарађујемо у области економије и желимо да ту сарадњу даље развијамо.

Ми заиста желимо да ријешимо еколошке проблеме са сусједима, али ту, као што сте правилно указали, ствар није толико у проблему колико у жељи да се он потенцира.

Ми желимо да заједно са вашим компанијама реконструишемо двије термоцентрале. О томе већ преговарамо и надамо се да ће све бити успјешно реализовано.

Прије двије недјеље смо свечано освештали камен-темељац руско-српског духовно-културног центра. Већ имамо темеље са 6.000 квадратних метара. Ту ће бити и мјесто за музеј и простор за изложбе и сличне манифестације. Радимо интензивно и рачунамо да ће све бити готово већ наредне године.

Недавно је код нас боравио министар иностраних послова Русије, господин Лавров. То је за нас био нарочит догађај и посветили смо му посебну пажњу.

Изборе ћемо имати 7. октобра, а ја знам да је тада и Ваш рођендан. Желим зато да Вам пожелим све најбоље.

Ваша принципијелна  позиција поводом развоја ситуације у  Босни и Херцеговини увијек нам је помагала, зато што се други – прије свега западњаци – не држе тако принципијелно.

Наша предизборна кампња већ је у финишу и ми вјерујемо у своје добре резултате.

Хвала Вам за сву Вашу подршку развоју односа са Републиком Српском и Србијом. Ми то, наравно, доживљавамо као братску сарадњу. Желим да Вам поклоним заставу Републике Српске која је, у суштини, преврнута застава Руске Федерације.

Путин: Да, то је тачно.

Што се тиче екологије: ако постоји забринутост – онда тај проблем треба рјешавати. Поготово што ће превођење рафинерије на гас сигурно поправити ситуацију.

Поводом ваших избора и мог рођендана: најбољи поклон за мене ће бити ако на високом организационом и политичком нивоу, а у складу са законима своје земље, одржите изборе.

Још једном Вам желим успјех“.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар