РС и матица

Вучић: Народ ЕУ повезује са свим притисцима поводом Косова, а то важи и за Американце

THE WASHINGTON POST ОБЈАВИО ИНТЕРВЈУ СА ПРЕДСЈЕДНИКОМ СРБИЈЕ КОЈИ ЈЕ НАПРАВИО ЉЕТОС
  • Америчком листу рекао да Русија, насупрот томе, подржава територијални интегритет Србије и увијек је помагала и подржавала Србију у Савету безбедности и УН у разним ситуацијама
  • „Да ли ћемо се придружити НАТО, не то нас не интересује. Да ли имамо добар однос са НАТО, да, имамо кроз разне програме али не желимо да уђемо у НАТО“
  • „Србе привлачи западни животни стандард, да воле Немце који доносе своје фабрике у Србију и да „без сумње више воле начин живота на западу него на истоку“
  • „Људи ће рећи – у реду они су наши блиски савезници, али постоји наш рационални избор и наш рационални приступ да идемо у ЕУ. То не значи да ћемо покварити односе с Русијом, али чак и кад идемо у Русију то не значи да ми напуштамо наш пут ка Европској унији“

ПРЕДСЈЕДНИК Србије Александар Вучић изјавио је да је Европска унија рационалан избор за Србију, али да то не значи да ће Србија покварити односе с Русијом.

„Србија је на путу ка ЕУ. Да ли би желели да одржимо најбољи могући однос са Русијом, да, желели бисмо. Да ли ћемо се придружити НАТО, не то нас не интересује. Да ли имамо добар однос са НАТО, да, имамо кроз разне програме али не желимо да уђемо у НАТО“, рекао је Вучић у интервјуу за The Washington Post.

Он је рекао да Србија има редован и нормалан став, да је на путу ка Европској унији и да жели да припада друштву европског типа, што је, како је рекао од „прворазредног значаја“.

Говорећи о расположењу јавности према ЕУ, Вучић је рекао да народ Европску унију повезује са свим притисцима с којима се суочава Србија на Косову, а то важи и за Американце, док Русија, насупрот томе подржава територијални интегритет Србије и увијек је помагала и подржавала Србију у Савету безбједности и УН у разним ситуацијама.

Србија је на неки начин опхрвана косовским питањем, али да када би једног дана био референдум о европском путу Србије, ЕУ би побиједила, рекао је Вучић.

„Ми имамо врло рационални приступ, мада сматрамо и Европљане и Русе, међу другима такође, као своје искрене пријатеље. То је врло једноставно. Радите све што можете да браните став своје земље и интересе своје земље и свог народа“, рекао је Вучић.

Он је рекао да Србе привлачи западни животни стандард, да воле Њемце који доносе своје фабрике у Србију и да „без сумње више воле начин живота на западу него на истоку“.

Међутим с друге стране неки људи стигматизују Србе, означавају их као једини народ који је починио геноцид у Европи послије Другог свјетског рата, а по ријечима Вучића Руси су били на страни Србије у Савјету безбедности УН и када други нису.

„И људи ће рећи – у реду они су наши блиски савезници, али постоји наш рационални избор и наш рационални приступ да идемо у ЕУ. То не значи да ћемо покварити односе с Русијом, али чак и кад идемо у Русију то не значи да ми напуштамо наш пут ка Европској унији“, рекао је Вучић.

The Washington Post наводи у уводу интервјуа да је Србија кључна балканска земља која је изразила жељу да се придружи ЕУ али такође сматра Москву савезником. Наводи да је руски утицај много дубљи, иако Запад даје много више новца Србији.

The Washington Post оцјењује да је кључно питање које држи земље блиским одбијање Русије да призна Косово као независну земљу, и да је Русија користила свој вето у Савету безбједности УН да заустави напоре да се да чланство Косову, и штити Србију од осуда.

Интервју са предсједником Србије о томе како балансира односе према Русији и Западу, према напомени The Washington Post урађен је љетос у оквиру серије интервјуа који покушавају да објасне глобални утицај Русије.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар