Одабрано Свијет

Амерички министар: САД могу – буде ли потребно – организовати поморску блокаду Русије

РАЈАН ЗИНКЕ У НАСТУПУ У ПИТСБУРГУ ПРЕВИДИО `СИТНИЦУ`ДА БИ ТО ВОДИЛО РАТУ СА МОСКВОМ
  • Зинке објаснио да би циљ блокаде било – онемогућавање Русије да своје енергенте испоручује земљама Блиског Истока
  • Амерички часопис The American Conservative отвара питање: да ли је за САД  добро да врше оволики притисак на Русију. И опомиње: „Русија је већ махнула руком на Запад, помирила се са тиме да под Трампом ствари неће постати боље и – бави се својим пословима“

СЈЕДИЊЕНЕ Државе могу – буде ли неопходно – организовати поморску блокаду Русије да не би могла да своје енергенте испоручује земљама Блиског Истока – изјавио је амерички министар унутрашњих послова Рајан Зинке

Ово је рекао на једном скупу у Питсбургу, а Washington Examiner је пренио и ове његове ријечи:

„Захваљујући својој Ратној морнарици, САД могу да гарантују да ће поморске саобраћајнице бити отворене, али могу их и блокирати да руски енергенти не стижу на тржишта“.

Зинке је на истом скупу оцијенио да је продаја енергената једини извор прихода за руску економију и нагласио да Москва води активну политику на Блиском Истоку јер жели да у том региону продаје своју нафту и гас, као што чини у Европи.

С обзиром на чињеницу да на Блиском Истоку само Либан и Израел немају своје енергенте – овако нешто могао је да каже само амерички министар.

Зинке није узео у обзир тек једну `ситницу` – блокирање Русије, о којем он машта, значило би – рат са Русијом, а она има чиме и да отвори себи поморске путеве и да угрози и саме Сједињене Државе.

Као прави амерички министар унутрашњих послова, Зинке је у Питсбургу оцијенио да је ситуација Ираном „слична ситуацији са Русијом“ и додао:

„Постоје два могућа рјешења. Једно је војно, али бих волио да не морамо да за њим посегнемо. А постоји и економско: можемо извршити притисак и избацити их са тржишта. Ми смо у стању да то изведемо јер су САД највећи произвођач нафте и гаса у свијету“.

Зинке се овако огласио у вријеме када амерички часопис The American Conservative отвара питање: јесу ли САД успјеле да искористе резултате свог тријумфа у хладном рату? И одговара – не баш!

Исти лист још опомиње званични Вашингтон:

„Русија је махнула руком на Запад, помирила се са тиме да под Трампом ствари неће постати боље и – бави се својим пословима. Путин и кинески лидер Си Ђинпинг послали су нам сигнал руско-кинеским маневрима Восток-2018“.

Амерички лист у овом контексту отвара неколико важних питања:

„Нe притискамо ли превише Русе? Хоће ли они стално узмицати? Имају САД уопште стратегију за држање према Русији? Јесу ли Американци уопште свјесни ризика своје садашње политике (према Русији)?“

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар