Odabrano Svijet

Američki ministar: SAD mogu – bude li potrebno – organizovati pomorsku blokadu Rusije

RAJAN ZINKE U NASTUPU U PITSBURGU PREVIDIO `SITNICU`DA BI TO VODILO RATU SA MOSKVOM
  • Zinke objasnio da bi cilj blokade bilo – onemogućavanje Rusije da svoje energente isporučuje zemljama Bliskog Istoka
  • Američki časopis The American Conservative otvara pitanje: da li je za SAD  dobro da vrše ovoliki pritisak na Rusiju. I opominje: „Rusija je već mahnula rukom na Zapad, pomirila se sa time da pod Trampom stvari neće postati bolje i – bavi se svojim poslovima“

SJEDINJENE Države mogu – bude li neophodno – organizovati pomorsku blokadu Rusije da ne bi mogla da svoje energente isporučuje zemljama Bliskog Istoka – izjavio je američki ministar unutrašnjih poslova Rajan Zinke

Ovo je rekao na jednom skupu u Pitsburgu, a Washington Examiner je prenio i ove njegove riječi:

„Zahvaljujući svojoj Ratnoj mornarici, SAD mogu da garantuju da će pomorske saobraćajnice biti otvorene, ali mogu ih i blokirati da ruski energenti ne stižu na tržišta“.

Zinke je na istom skupu ocijenio da je prodaja energenata jedini izvor prihoda za rusku ekonomiju i naglasio da Moskva vodi aktivnu politiku na Bliskom Istoku jer želi da u tom regionu prodaje svoju naftu i gas, kao što čini u Evropi.

S obzirom na činjenicu da na Bliskom Istoku samo Liban i Izrael nemaju svoje energente – ovako nešto mogao je da kaže samo američki ministar.

Zinke nije uzeo u obzir tek jednu `sitnicu` – blokiranje Rusije, o kojem on mašta, značilo bi – rat sa Rusijom, a ona ima čime i da otvori sebi pomorske puteve i da ugrozi i same Sjedinjene Države.

Kao pravi američki ministar unutrašnjih poslova, Zinke je u Pitsburgu ocijenio da je situacija Iranom „slična situaciji sa Rusijom“ i dodao:

„Postoje dva moguća rješenja. Jedno je vojno, ali bih volio da ne moramo da za njim posegnemo. A postoji i ekonomsko: možemo izvršiti pritisak i izbaciti ih sa tržišta. Mi smo u stanju da to izvedemo jer su SAD najveći proizvođač nafte i gasa u svijetu“.

Zinke se ovako oglasio u vrijeme kada američki časopis The American Conservative otvara pitanje: jesu li SAD uspjele da iskoriste rezultate svog trijumfa u hladnom ratu? I odgovara – ne baš!

Isti list još opominje zvanični Vašington:

„Rusija je mahnula rukom na Zapad, pomirila se sa time da pod Trampom stvari neće postati bolje i – bavi se svojim poslovima. Putin i kineski lider Si Đinping poslali su nam signal rusko-kineskim manevrima Vostok-2018“.

Američki list u ovom kontekstu otvara nekoliko važnih pitanja:

„Ne pritiskamo li previše Ruse? Hoće li oni stalno uzmicati? Imaju SAD uopšte strategiju za držanje prema Rusiji? Jesu li Amerikanci uopšte svjesni rizika svoje sadašnje politike (prema Rusiji)?“

 

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar