Свијет

Хрватски посланик Стево Цулеј затражио наоружавање Хрвата уз границу са Србијом

НАГЛАСИО ДА „СВАКИ НОРМАЛНИ ХРВАТ УЗ ТУ ГРАНИЦУ ТРЕБА ДА ИМЕ ОРУЖЈЕ ПРИ РУЦИ“
  • Посланик најутицајније опозиционе СДП Ненад СТАЗИЋ оптужио га да износи фашистичке тезе и запитао како би то Цулеј утврђивао ко је Хрват: „Па не можемо крвном претрагом установити ко је Хрват, можда по имену, па ћемo Штефу и Стјепану дати оружје, а Стеви нећемо”

РАСПРАВА у Хрватском сабору је јуче у једном тренутку скренула са теме Закона о набавци и посједовању оружја када се посланик владајућег ХДЗ-а Стево Цулеј заложио да „сваки здрав Хрват у пограничном подручју са Србијом има оружје при руци”, преноси Танјуг.

На то му је посланик најутицајније опозиционе СДП Ненад Стазић одговорио да износи фашистичке тезе, а потом су посланички клубови обе странке затражили паузу.

Цулеј је, наиме, поручио да би Закон о набавци и посједовању оружја подржао када би олакшао да „сваки психички и физички здрав Хрват који се налази у пограничним дијеловима с бившом непријатељском Србијом има оружје под контролом и при руци, јер ко зна шта доноси ноћ и будућност”.

Рекао је како му је послије „расправа колега с лијеве стране скупштинске сале јасно зашто смо 90-их разоружани и зашто смо морали куповати ’пумперице’ по 1.500 марака и метак по 2,5 марке”.

„То је њихов стил ’разоружај Хрвата и наоружај неког другога’”, навео је Цулеј.

„Ваша теза да треба допустити наоружавање Хрвата и само Хрвата је не само опасна, већ је директно фашистичка. Ви тиме позивате да се додијели оружје ономе ко је неки дан напао на Долцу Пуповца, јер није требало да баци парадајз него бомбу. То ви изазивате”, узвратио му је Стазић.

Запитао је и како би то Цулеј утврђивао ко је Хрват.

„Па не можемо крвном претрагом установити ко је Хрват, можда по имену, па ћемo Штефу и Стјепану дати оружје, а Стеви нећемо”, рекао је Стазић.

Посланик опозиционог СДП-а Гордан Марас пожалио се на повреду пословника јер је Цулеј увриједио заступнике сугеришући да су они некога разоружали деведесетих година, али му је замјеник предсједника ХДЗ-а Миљан Бркић рекао да пословник није повријеђен, јер Цулеј никог појединачно није прозвао већ је само начелно говорио о политици из тог времена, пренијела је Хина.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар