Вијести РС и матица

Тачи тврди да је добио подршку Запада за „коначни споразум са Србијом“

ОБЈАВИО СВОЈИМА ДА СУ СВИ ПРОТИВ СТАТУС КВОА И ДА ЈЕ ПОТРЕБАН СВЕОБУХВАТНИ СПОРАЗУМ СА БЕОГРАДОМ
  • „Споразум са Србијом о нормализацији односа има смисла само када буде законски обавезујући на међународном пољу и ако подразумијева реципрочно признање и потпуну демаркацију Косова и Србије“
  • Поновио да је против подјеле или размене територија као и против формирања Заједнице српских општина која би имала извршна овлашћењима, али да снажно подржава захтјеве Албанаца из Прешевске долине за припајање Косову

ПРЕДСЈЕДНИК шиптарског Косова Хашим Тачи изјавио је данас – сумирајући резултате своје посјете Њујорку гдје је одржана седница Генералне скупштине УН – да је добио подршку америчких и европских званичника за постизање коначног споразума у дијалогу са Србијом.

„Статус кво мора да се превазиђе постизањем одрживог и свеобухватног споразума. Споразум са Србијом о нормализацији односа има смисла само када буде законски обавезујући на међународном пољу и ако подразумијева реципрочно признање и потпуну демаркацију Косова и Србије“, казао је Тачи на конференцији за новинаре у Приштини.

Говорећи о састанку са америчким предсједником Доналдом Трампом, Тачи је рекао да је из разговора могао да закључи да Трамп „зна о Косову, разумије, саосјећа и подржава напредак Косова“.

Тачи је поновио да је против подјеле или размјене територија као и против формирања Заједнице српских општина која би имала извршна овлашћењима, али и да снажно подржава захтјеве Албанаца из Прешевске долине за припајање Косову.

„Пренио сам током разговора у Њујорку и легитиман захтјев Прешева, Бујановца и Медвеђе за припајање Косову“, казао је Тачи.

Он је позвао опозицију на Косову да се прикључи процесу дијалога док је протест Самоопредељења који је најављен за сутра у Приштини, оцијенио протестом „против припајања Прешевске долине Косову“.

Тачи је позвао чланице Интерпола да на наредној Генералној скупштини те организације у Дубаију подрже захтјев Косова за учлањењем.

„Чланство Косова у Интерполу је питање које треба да уједини цијелу косовску политику и наредних недјеља и мјесеци свако треба да допринесе томе. То је државни и стратешки интерес, у служби безбједности Косова, региона и шире, и консолидације Косова у свим областима“, изјавио је Тачи.

Додао је да је процес трансформације Безбједносних у Оружане снаге Косова ушао у коначну фазу која како је навео, подразумијева усвајање три закона у Скупштини Косова.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар